Η Ελλάδα στην οποία ζούμε, αλλά μόνο λίγα μέρη της γνωρίζουμε.
Εικόνες και σκέψεις από ταξίδια για να ταξιδεύει ο νους..

Παρασκευή 21 Μαΐου 2021

Παρνασσός: Πολύδροσος - Χιονοδρομικό (ποδηλατική)

Πρόσφατη ποδηλατική εξόρμηση με εκκίνηση την πανέμορφη Πολύδροσο (παλαιότερη ονομασία: Σουβάλα) που είναι χτισμένη σε υψόμετρο 380 μέτρων στη βόρεια πλευρά του Παρνασσού. Νωρίς το πρωί η πλατεία, τα μαγαζιά, καθώς και ο χώρος γύρω από το ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, κάτω από τεράστια πλατάνια, δεν είχε κόσμο και επικρατούσε απόλυτη ησυχία.
Σε μικρή απόσταση από το χωριό βρίσκεται μια καταπράσινη τοποθεσία με πλατάνια και τρεχούμενα νερά απ’ όπου πηγάζει ο βοιωτικός Κηφισός. Είναι οι πηγές της Αγίας Ελεούσας που έχουν πάρει το όνομα τους από το Βυζαντινό ναό της Παληοπαναγιάς (Μαυρομαντήλας ή Αγίας Ελεούσας) που βρίσκεται λίγο πιο πάνω και χτίστηκε τον 6ο-7ο αι. μ.Χ. Επίσης υπάρχουν ερείπια από αρχαίο ναό που ήταν αφιερωμένος στον Κηφισό, οποίος κατά τους πρωτοβυζαντινούς χρόνους αντικαταστάθηκε από την εκκλησία του Αγίου Χριστοφόρου.
Λίγο πιο πέρα βρίσκεται η Λιλαία (ή κάτω Αγόριανη) η οποία οφείλει την ονομασία της στην αρχαία φωκική πόλη Λιλαία (από τις ισχυρότερες της αρχαίας Φωκίδας). Σήμερα από την Λιλαία σώζονται μέρη από τα ισχυρά της τείχη (μαζί με οχυρωματικούς πύργους) από δύο χρονικές περιόδους, πριν την κατάκτησή της από τον Φίλιππο Β’ της Μακεδονίας το 346 π.χ. και από την Φραγκοκρατία που κάποια τμήματα οχυρώθηκαν ξανά.
Η συνέχεια ανηφορική μέχρι το υψόμετρο των περίπου 840 μέτρων όπου βρίσκεται η Επτάλοφος ή Άνω Αγόριανη ή σκέτο Αγόριανη. Εντυπωσιακό χωριό (απλώνεται σε υψόμετρο από 840 έως 900 μέτρα) που οφείλει την ομορφιά στο ότι είναι χτισμένη σε επτά λόφους, καλύπτεται από έλατα, κερασιές και πλατάνια και διαρρέεται από πολλά νερά που σχηματίζουν καταρράκτες.
Συνέχεια στον δρόμο και στο πετάλι με κύρια χαρακτηριστικά το πυκνό ελατοδάσος, τη βροχή και την έντονη ανηφόρα μέχρι τα 1750 όπου βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού.
Η ώρα της κατηφόρας επιτέλους είχε φτάσει, όμως η βροχή καθώς και το νερό που σηκωνόταν από τις ρόδες δεν επέτρεψαν να ευχαριστηθώ όπως ήθελα την κατηφόρα. Λίγο πιο κάτω, χαμηλή νέφωση σκέπασε τα πάντα και ο καιρός θύμιζε περισσότερο Φθινόπωρο..
Η τελευταία στάση έγινε στην Άνω Πολύδροσο (ή Άνω Σουβάλα) σε υψόμετρο 800 μέτρων, μέσα σε πυκνό δάσος από έλατα, μηλιές, μαύρη πεύκη και τρεχούμενα νερά. Το χωριό αυτό καταστράφηκε από σεισμό το 1870 και ανάγκασε τους κατοίκους του να κατέβουν στον κάμπο και να δημιουργήσουν την σημερινή Πολύδροσο. Σήμερα έχουν αναστηλωθεί τα περισσότερα σπίτια και λόγω του φυσικού κάλους της περιοχής αποτελεί στολίδι στην περιοχή. Αξιοσημείωτη είναι η εκκλησία της Παναγίας Κυρίας των Αγγέλων ή Κυργιάς.
Ο κύκλος έκλεισε στη Πολύδροσο μετά από 60 χιλιόμετρα και 5,5 ώρες αποκομίζοντας όμορφες εικόνες και μπόλικο νερό...

 Η διαδρομή

 Η Πολύδροσος και η εκκλησία της Παναγίας στο κέντρο του χωριού:



Οι πηγές της Αγίας Ελεούσας:



Ερείπια αρχαίου ναού και της εκκλησίας τους Αγίου Χριστοφόρου:

Στο βάθος η Πολύδροσος:

Ερείπια Βυζαντινού ναού της Αγίας Ελεούσας ή Παληοπαναγιάς ή Μαυρομαντήλας:




Ερείπια από την τείχη της Αρχαίας Λιλαίας:






Θέα από τα ερείπια προς τη Λιλαία:

Θέα από τα ερείπια: αριστερά η Λιλαία, απέναντι το Καλλίδρομο και δεξιά η Πολύδροσος:

Θέα από τα ερείπια: απέναντι το Καλλίδρομο:



Αρχή της ανάβασης:

Χαμηλά η Λιλαία και στο βάθος η Πολύδροσος:




Επτάλοφος ή Αγόριανη:







 








Αφήνοντας πίσω την Επτάλοφο:




Άγιος Νικόλαος:


Η βροχή άρχισε να δυναμώνει και να "σκουραίνει" την άσφαλτο...




Χιονοδρομικό Παρνασσού:

Ο δρόμος της κατάβασης:

Μια τελευταία ματιά προς τα πίσω και το χιονοδρομικό:

Χαμηλή νέφωση σκέπασε τα πάντα:






Άνω Πολύδροσος:


Παναγία Κυρίας των Αγγέλων:


Άνω Πολύδροσος:








 

Τέλος και τω Θεώ δόξα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου