Η Ελλάδα στην οποία ζούμε, αλλά μόνο λίγα μέρη της γνωρίζουμε.
Εικόνες και σκέψεις από ταξίδια για να ταξιδεύει ο νους..

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

Πεντελικό όρος (ποδηλατική)

Πρόσφατη διαδρομή στο Πεντελικό όρος ή αλλιώς Πεντέλη, που περιλάμβανε την επίσκεψη στο σπήλαιο Πεντέλης (ή Αμώμων ή Νταβέλη), την επίσκεψη στο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη των Λατομείων, την ανάβαση στην κορυφή (1108μ), την επίσκεψη σε μια κορφούλα που υπάρχει μεγάλος σταυρός και εκκλησάκι και επιστροφή από δασωμένο χωματόδρομο.

Το Πεντελικό όρος είναι το τρίτο «μεγάλο» βουνό της Αττικής, έχει μορφή πυραμίδας με απότομες κλίσεις, και δυστυχώς δεν έχει ανακάμψει από τις φωτιές που έχει υποστεί. Από την αρχαιότητα ήταν γνωστό λόγω της εξόρυξης του ξακουστού «μάρμαρου Πεντέλης». Στην κορυφή του στα 1108 μέτρα, υπάρχει εκκλησάκι που τιμά τον Προφήτη Ηλία..
Στη νοτιοδυτική πλευρά του, σε υψόμετρο περίπου 700 μέτρων, βρίσκεται το Σπήλαιο Πεντέλης ή Σπήλαιο Αμώνων ή Σπήλαιο Νταβέλη. Κατά την αρχαιότητα εδώ πιθανολογείται ότι υπήρχε ιερό αφιερωμένο στον Πάνα. Η σπηλιά δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη, στην ουσία είναι το στόμιο των παλαιών λατομείων, και αποτελείται από ένα κατηφορικό θάλαμο με μήκος 112 μέτρων και  πλάτος 40 μέτρα.  Στο βάθος της βρίσκονται δυο μικρά ανοίγματα που έχουν σκοπίμως κλειστεί, προφανώς για την αποφυγή ατυχημάτων. Κατά τους βυζαντινούς χρόνους, μέσα στη σπηλιά κτίστηκαν δύο μικροί ναοί, το ένα αφιερωμένο στον Άγιο Σπυρίδωνα (10ου ή 11ου αιώνα) που είναι λαξευμένο κυριολεκτικά μέσα στο βράχο και το άλλο αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο, και τα δύο αγιογραφήθηκαν το 1234 ή 1235.

Η διαδρομή

Άγιος Νικόλαος:


Άγιος Νικόλαος:





Άγιος Σπυρίδωνας και Άγιος Νικόλαος:






Άγιος Σπυρίδωνας και Άγιος Νικόλαος:


Άγιος Νικόλαος:











Άγιος Ιωάννης των Λατομείων:




Άγιος Ιωάννης των Λατομείων:





Υμηττός:



Δεξιά η Πάρνηθα και αριστερά ο Υμηττός:



 Η Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονα:





Η Πάρνηθα:





Η λίμνη του Μαραθώνα:


Σχοινιάς:




Άγιος Παντελεήμων:


Άγιος Παντελεήμων:



Άγιος Παντελεήμων:






Τέλος και τω Θεώ δόξα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου