Η Ελλάδα στην οποία ζούμε, αλλά μόνο λίγα μέρη της γνωρίζουμε.
Εικόνες και σκέψεις από ταξίδια για να ταξιδεύει ο νους..

Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Χαραυγή - Βοϊδοκοιλιά - Γιάλοβα. Μέρος Α' (ποδηλατική)

Πρόσφατα, γνωστή εταιρία που διοργανώνει ποδηλατικές και πεζοπορικές εκδρομές, πραγματοποίησε εξόρμηση στη περιοχή της Μεσσηνίας. Το μεγάλο πλεονέκτημα των οργανωμένων εκδρομών είναι ότι από  άλλο σημείο ξεκινάς και σε άλλο τερματίζεις, χωρίς να χρειάζεται να κλείσει ο κύκλος, για να φτάσεις ξανά στο αυτοκίνητο.
Το πετάλι ξεκίνησε από το χωριό Χαραυγή και τερμάτισε στη Γιάλοβα μετά από 50 σχετικά ξεκούραστα ασφάλτινα χιλιόμετρα, μιας και η υψομετρική της κατάβασης ήταν αρκετά μεγαλύτερη της ανάβασης. Η διαδρομή πέρασε από τα χωριά Καζάρμα, Πετρίτσι, Χατζής, Βλάση, Άγιοι Απόστολοι, Τουλούπα Χάνι, Μεταμόρφωση, Χώρα, Κορυφάσιο, Πετροχώρι και κατέληξε στην παραλία της Βοϊδοκοιλιάς. Στην συνέχεια περπατήθηκε η παραλία από βορρά μέχρι νότο, για να ακολουθηθεί στην συνέχεια μονοπάτι στο πλάι της λιμνοθάλασσας Γιάλοβας/Ντιβαρίου που οδηγούσε στην θάλασσα της Γιάλοβας/Ντιβάρι όπου έγινε στάση για μπάνιο. Μετά, μια τελευταία περιήγηση στη λιμνοθάλασσα (στο κέντρο ενημέρωσης και στο παρατηρητήριο), καθώς και στο κέντρο και στα περίχωρα της Γιάλοβας. Στα αξιοσημείωτα της διαδρομής: η μοναδική παραλία της Βοϊδοκοιλιάς, το στενό χορταριασμένο μονοπάτι ανάμεσα στο βράχο του Κάστρου και της λιμνοθάλασσας Γιάλοβας/Ντιβαρίου και η εντυπωσιακή παραλία κοντά στο στενό που δημιουργείται από τον βράχο του Κάστρου και της Σφακτηρίας. Έμεινε ως εκκρεμότητα η επίσκεψη του Παλαιόκαστρου και το αγνάντεμα από ψηλά όλης της περιοχής, δηλαδή της βοϊδοκοιλιάς, της λιμνοθάλασσας, της παραλίας της Γιάλοβας / Διβαρίου καθώς και της Σφακτηρίας.

Η Βοϊδοκοιλιά είναι παραλία του Ιονίου στο νομό της Μεσσηνίας, βρίσκεται βόρεια της Πύλου και της Γιάλοβας, έχει ολοστρόγγυλο σχήμα (κάτι σαν Ω) και δικαίως θεωρείται από τις ομορφότερες παραλίες της Μεσογείου. Για να την προσέγγισή της, υπάρχουν τρεις τρόποι: από το χωριό Πετροχώρι, είτε περιμετρικά από την λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας (αριστερόστροφα), είτε από μονοπάτι από την παραλία Διβάρι/Γιάλοβας.
Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας ή Διβάρι, βρίσκεται ανάμεσα στην Βοϊδοκοιλιά, στον οικισμό Γιάλοβας και της παραλίας Γιάλοβας / Διβαρίου και το βάθος της δεν ξεπερνά τα 4 μέτρα. Είναι φυσικό καταφύγιο για πολλά είδη πουλιά (όπως για παράδειγμα ερωδιοί, κορμοράνοι και φλαμίνγκος). Εκτός από πουλιά, η περιοχή φιλοξενεί και έναν εντυπωσιακό αριθμό θηλαστικών, ερπετών, αμφίβιων και ψαριών.
Το Παλαιόκαστρο ή Κάστρο του Πετροχωρίου ή Κάστρο της Γιάλοβας, ή Κάστρο του Ναυαρίνου, βρίσκεται σε ύψωμα του Κορυφασίου ακρωτηρίου στο βόρειο άκρο του κόλπου/όρμου του Ναυαρίνου, νότια της Βοϊδοκοιλιάς, δυτικά της λιμνοθάλασσας της Γιάλοβας / Διβαρίου, απέναντι από το βόρειο άκρο της ιστορικής νήσου Σφακτηρίας, χρονολογείται από τη Φραγκοκρατία και ουσιαστικά ήλεγχε τη νότια άκρη της χερσονήσου Κορυφασίου.

Η διαδρομή

Άγιος Δημήτριος, Χαραυγή:


Χαραυγή:


Χαραυγή:


Χαραυγή:



Καζάρμα:



Πετρίτσι:













Βλάση:


Βλάση:


Βλάση:


Βλάση:


Παναγία, Βλάση:


Παναγία, Βλάση:








Αγία Κυριακή:


Αγία Κυριακή:





Χώρα:


Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας:


Χώρα:


Χώρα:


Άγιος Παντελεήμων:


Ανάκτορο Νέστορος:



Πετροχώρι:



Τέλος και τω Θεώ δόξα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου