Η Ελλάδα στην οποία ζούμε, αλλά μόνο λίγα μέρη της γνωρίζουμε.
Εικόνες και σκέψεις από ταξίδια για να ταξιδεύει ο νους..

Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Ηραίο - Φάρος Μελαγκάβι - Λίμνη Βουλιαγμένης

Δυτικά της Περαχώρας, στο ακρωτηρίο Μελαγκάβι σώζονται τα ερείπια του περίφημου ιερού της Ήρας. Το Ηραίο αποτελείται από δύο τμήματα, αφιερωμένα στην Ήρα Ακραία και στην Ήρα Λιμενία αντίστοιχα.  Γύρω στον 9ο αιώνα π.Χ οικοδομήθηκε ο πρώτος αψιδωτός ναός της Ήρας, από τον οποίο σήμερα δε σώζεται τίποτα, και κατά τον 6ο αι. π.Χ. ένας καινούριος ναός της Ήρας κτίστηκε λίγο δυτικότερα. Αργότερα προστέθηκαν και άλλοι ναοί, βωμοί, στέγαστρο, στοές, αγορά και βοηθητικοί χώροι. Πιθανολογείται ότι το τελετουργικό της λατρείας της Ήρας γίνονταν στο λιμάνι, ενώ στον υπόλοιπο χώρο υπήρχαν κτίσματα για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.
Δίπλα από το Ηραίο βρίσκεται ο φάρος Μελαγκάβι ή Φάρος Ηραίον. Φωτίζει και οδηγεί τα καράβια που πλέουν στον Κορινθιακό, το λιμάνι της Κορίνθου και τη διώρυγα της Κορίνθου. Η λειτουργία του ξεκίνησε το 1897 και λειτουργούσε με πετρέλαιο μέχρι το 1982 που ηλεκτροδοτήθηκε.
Λίγο νοτιότερα βρίσκεται η λίμνη Βουλιαγμένης που ουσιαστικά είναι λιμνοθάλασσα, μιας και επικοινωνεί με τα νερά του Κορινθιακού με ένα στενό κανάλι πλάτους περίπου 6 μέτρων




Άγιος Ιωάννης (μέσα στον αρχαιολογικό χώρο):












Το κανάλι που ενώνει τη λίμνη με τον Κορινθιακό:




Άγιος Νικόλαος:





Στο βάθος τα Γεράνεια:



Τέλος και τω Θεώ δόξα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου