Η Ελλάδα στην οποία ζούμε, αλλά μόνο λίγα μέρη της γνωρίζουμε.
Εικόνες και σκέψεις από ταξίδια για να ταξιδεύει ο νους..

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Ζήρεια ή Ζήρια ή Κυλλήνη

Η Ζήρεια ή Ζήρια ή Κυλλήνη είναι το δεύτερο υψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου και είναι ένα από τα ελάχιστα βουνά της Ελλάδας που έχει 5 κορυφές άνω των 2000 μέτρων. Δάση από Μαύρη Πεύκη (Pinus Nigra) και Κεφαλληνιακή Ελάτη (Abies Cephalonica) καλύπτουν μεγάλο μέρος κυριαρχούν και δημιουργούν ένα καταπράσινο τοπίο. Ξεχωρίζει ο όγκος της Μεγάλης Ζήρειας ή Τρικαλίτικη ή Τρικαλινή που έχει ως ψηλότερη κορυφή το "Σημείο" ή όπως αλλιώς ονομάζεται, την "Ψηλή κορυφή" και αγγίζει τα 2.374 μέτρα, και της Μικρής Ζήρειας ή Μαρκασιώτικη που έχει ως ψηλότερη κορυφή το "Χιόνι"! Αξίζει να σημειωθεί πως το φυσικό σύνορο μεταξύ Μεγάλης και Μικρής Ζήρειας είναι η χαράδρα της Φλαμπουρίτσας με τον ποταμό Σύθα να την διασχίζει για να καταλήξει στο Ξυλόκαστρο η οποία παρουσιάζει πλούσια φυσική χλωρίδα και πανίδα, ξεχωριστής και μοναδικής ομορφιάς! Έλατα, βελανιδιές, πεύκα φτελιές, σφένδαμοι, κέδροι, πλατάνια, ίταμοι, αγραπιδιές, καστανιές, κυπαρίσσια, αγριοκορομηλιές, αγριοκερασιές και καρυδιές συνθέτουν το περιβάλλον. Στην Μεγάλη Ζήρεια ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την λίμνη Δασίου, η οποία αποτελεί μια λίμνη που γεμίζει τον Χειμώνα και το Καλοκαίρι στερεύει. Στη συγκεκριμένη περιοχή μάλιστα υπάρχουν και δύο καταφύγια, ένα στο οροπέδιο και ένα στους πρόποδες της ανατολικής πλευράς της Μεγάλης Ζήρειας.
Το όρος Κυλλήνη, έχει στενά δεμένη την ιστορία του με το θεό Ερμή, ο οποίος εξάλλου λατρευόταν και στην περιοχή της Ευρωστίνης. Ο τόπος γέννησης του Θεού Ερμή σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία, το «Σπήλαιο του Ερμή» είναι μοναδικό καθώς είναι από τα λίγα στην Ελλάδα που βρίσκεται σε τόσο μεγάλο υψόμετρο. Αποτελούμενο από θαλάμους, σταλαγμίτες και σταλακτίτες στο εσωτερικό του ο επισκέπτης θα παρατηρήσει ακόμα και κρυστάλλινο νερό που πέφτει σιγά σιγά 
και δημιουργεί μικρές λίμνες.

Στη περιοχή της Ζήρειας έχουν γίνει πολλές επισκέψεις, λόγω της κοντινής σχετικής απόστασης και της εύκολης πρόσβασης. Άλλες με ποδήλατο και άλλες για περπάτημα είτε στην κορυφή, είτε στο φαράγγι της Φλαμπουρίτσας.

Από τον ποδηλατικό γύρο (περίπου 38 χιλιόμετρα) την Άνοιξη του 2004 οι παρακάτω φωτογραφίες:
 

 

Από την ανάβαση στην χιονισμένη κορυφή το Μάρτιου του 2001 οι παρακάτω φωτογραφίες:










Από την ανάβαση στην κορυφή το Δεκέμβριο του 2005 με την ομίχλη να παίζει κρυφτό με την χαμηλότερες κορυφές οι παρακάτω φωτογραφίες:












Από την διάσχιση του φαραγγιού της Φλαμπουρίτσας και επιστροφή μέσω του οροπεδίου τον Δεκέμβριο του 2011 οι παρακάτω:
 









Σπήλαιο Ερμή:









 Τέλος και τω Θεώ δόξα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου