Η Ελλάδα στην οποία ζούμε, αλλά μόνο λίγα μέρη της γνωρίζουμε.
Εικόνες και σκέψεις από ταξίδια για να ταξιδεύει ο νους..

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Ι. Μ Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλειστών - φρούριο Φυλής - πηγή Φυλής - αρχαίος υδραγωγός



Μονοήμερη εξόρμηση στη Δυτική Πάρνηθα στην περιοχή Φυλής / Χασιάς. Το πρόγραμμα περιλάμβανε: επίσκεψη στην Ι. Μ Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλειστών για εκκλησιασμό, στη συνέχεια επίσκεψη στο Φρούριο Φυλής, στάση στην πηγή της Φυλής, αποκατάσταση και ταυτόχρονα μάζεμα δυνάμεων σε ταβέρνα της περιοχής, περπάτημα στον αρχαίο υδραγωγό και τέλος γλυκάκι στο κέντρο της Φυλής για να κλείσει γλυκά η 12ώρη βόλτα.

Το φρούριο της Φυλής, 4ου αι. π. Χ., εντασσόταν στο ενιαίο αμυντικό σύστημα που οργάνωσαν οι Αθηναίοι μετά την ήττα τους στον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Φρούρια, οχυρώσεις και πύργοι ήλεγχαν τους κύριους δρόμους και τα περάσματα στην Αττική και χρησίμευαν σαν καταφύγια του πληθυσμού των δήμων σε περίπτωση εχθρικής εισβολής. Είχε δύο πύλες και έξι τετράγωνους πύργους και ένα στρογγυλό. Υδρευόταν από τέσσερις πηγές στα βόρεια, ενώ διέθετε αρκετές δεξαμενές αποθήκευσης νερού για την περίπτωση πολιορκίας του.

Αρχαίος υδραγωγός: Ο αγωγός αυτός μετέφερε τα νερά του ρέματος (που στην αρχαιότητα ονομαζόταν Κελάδων) από ένα μικρό φράγμα κοντά στη μονή Κλειστών και ακολουθώντας τη διαδρομή Χασιά, Λιόσια, Πύργος Βασιλίσσης ενώνονταν με άλλον υδραύλακα του Κηφισού και κατέληγε στον Ελαιώνα των Αθηνών. Πιθανολογείται ότι είναι έργο της Ενετοκρατίας (1204-1456 μ.Χ.) και ήταν ζωτικής σημασίας για την Αθήνα.

Ι. Μ Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλειστών:
 


Το μοναστήρι και η χαράδρα:


Το φρούριο Φυλής:


Στο βάθος η Φυλή / Χασιά:


Το Φρούριο:





 




Η πηγή της Φυλής:




Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής ακριβώς απέναντι από την πηγή:


Η πηγή όπως φαίνεται από την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής:


Η Αγία Παρασκευή:



Το μοναστήρι όπως φαίνεται από τον αρχαίο υδραγωγό:


Ο αρχαίος υδραγωγός:



 






 







Τέλος και τω Θεώ δόξα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου