Πρόσφατη ποδηλατική εξόρμηση ξεκίνησε από το Καλέντζι Κορινθίας, με στόχο την απαιτητική ανάβαση προς την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, ακολουθώντας έναν απότομο δρόμο με διψήφιες κλίσεις. Από εκεί, η διαδρομή συνεχίστηκε περπατώντας μέχρι την κορυφή του όρους Φουκά, προσφέροντας πανοραμική θέα της γύρω περιοχής. Στη συνέχεια, η πορεία κατηφόρισε προς τις Αρχαίες Κλεωνές και την Αρχαία Νεμέα, όπου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο, το στάδιο και το μουσείο, ανακαλύπτοντας τα ίχνη του ένδοξου παρελθόντος της περιοχής. Η επιστροφή στο Καλέντζι έγινε μέσω του χωριού Χαλκί (ή Χαλκείο), ολοκληρώνοντας μια διαδρομή γεμάτη προκλήσεις, ιστορία και φυσική ομορφιά.
Ένα μικρό απόσπασμα από το «Ιστορικό σημείωμα» που υπάρχει μέσα στο περίβολο χώρο της εκκλησίας της Ζωοδόχου Πηγής είναι το παρακάτω:
«…Ο Απέσας είναι το βουνό με την τραπεζόσχημη κορυφή που δεσπόζει και χωρίζει τις πεδιάδες των Κλεωνών, της Νεμέας και της Βόχας. Πήρε το όνομά τον από τον ήρωα Απέσα, που βασίλευσε στην περιοχή. Λέγονταν επίσης Σεληνούντιο Όρος, επειδή εκεί άφησε το Λιοντάρι της Νεμέας η Θεά Σελήνη, Οφέλτιο από τον Οφέλτη (γιό τον βασιλιά της Νεμέας Λυκούργου) και Φουκάς επειδή η κορυφή του μοιάζει σαν φούκα (φουγάρο). Το όρος έχει ύψος 873μ. Στην κορυφή τον σχηματίζεται ένα οροπέδιο 1500 τ.μ. περίπου, όπου υπάρχουν τα ίχνη του μεσαιωνικού οικισμού «Φουκά» πού διαδέχτηκε την πόλη της αρχαίας Άπεσσας και αποτελεί κηρυγμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο (ΦΕ Κ τ. Β . αρ. 131, 5 Μαρτίου 1993). Ο οικισμός προστατευόταν από τείχη, τα ερείπια των οποίων σώζονται σε τμήμα της ανατολικής πεδινής πλευράς. Σύμφωνα με τον Παυσανία, αναφέρεται πως υπάρχουν στην κορυφή του βουνού αυτού τα ερείπια μεγάλου βωμού του Απεσάντιου Διός, όπου πρώτος θυσίασε ο ήρωας Περσέας (ο μετέπειτα ιδρυτής των Μυκηνών) στον Απεσάντιο Δία και στην συνέχεια τον χρησιμοιποιούσαν οι Κλεωναίοι.
Η Εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής στο Φουκά: Αξιόλογης ιστορικής σημασίας είναι το γεγονός ότι στη νότια βραχώδη πλευρά του Φουκά μέσα σε σπήλαιο κτίστηκε προς τιμή της Παναγίας η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής το 700 μ.Χ. περίπου. Εκεί έζησαν πολλοί ασκητές σε σπηλιές ως ερημίτες απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο. Ο Ναός καθώς και τα προσκτίσματα του, του κωδωναστίου και των κτισμάτων για την παραμονή των πιστών έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. ..»
Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Νεμέας, που βρίσκεται στην Κορινθία, είναι φημισμένος για το ιερό του Δία, όπου τελούνταν οι Νέμεοι Αγώνες – πανελλήνιοι αθλητικοί αγώνες που θεσπίστηκαν τον 6ο αιώνα π.Χ. Η Νεμέα, όμως, δεν ήταν αυτόνομη πόλη-κράτος, αλλά ανήκε διοικητικά στις Κλεωνές, μια μικρή αλλά ανεξάρτητη πόλη-κράτος. Οι Κλεωνές είχαν αρχικά τον έλεγχο της περιοχής και την ευθύνη της διεξαγωγής των Νέμεων Αγώνων, μέχρι που τον 5ο αιώνα π.Χ. η διοργάνωση πέρασε στους Αργείους, οι οποίοι επέκτειναν την επιρροή τους στη Νεμέα. Στο κέντρο του χώρου δεσπόζει ο ναός του Δία, χτισμένος τον 4ο αιώνα π.Χ. από πωρόλιθο. Ο ναός, μήκους περίπου 44,5 μέτρων και πλάτους 22 μέτρων, διαθέτει επιμήκη σηκό που περιλαμβάνει πρόναο και άδυτο. Από τους αρχικούς κίονες, τρεις παραμένουν όρθιοι, ενώ έχουν αναστηλωθεί άλλοι έξι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους εννέα. Πέρα από τον ναό, στον αρχαιολογικό χώρο σώζονται οι "Οίκοι", κτίσματα του 5ου αιώνα π.Χ. που χρησίμευαν ως καταλύματα για τις αντιπροσωπείες των πόλεων-κρατών, παρέχοντας στέγη και τροφή στους αθλητές και συνοδούς των αγώνων. Νοτιότερα, εντοπίζονται τα ερείπια μιας παλαιοχριστιανικής βασιλικής, η οποία ανεγέρθηκε πάνω στα λείψανα ενός αρχαίου ξενώνα. Στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Νεμέας, το οποίο κατασκευάστηκε με τη χρηματοδότηση Αμερικανών και παραδόθηκε στο ελληνικό κράτος το 1984. Το μουσείο φιλοξενεί σημαντικά ευρήματα της περιοχής, που χρονολογούνται από την Πρωτοελλαδική έως την Παλαιοχριστιανική περίοδο, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν τα χρυσά κοσμήματα του 15ου αιώνα π.Χ. από το μυκηναϊκό νεκροταφείο των Αηδονιών.
Αφήνοντας πίσω το Καλέντζι:
Ζωοδόχος Πηγή:
Ζωοδόχος Πηγή:
Περπατώντας μέχρι το τριγωμετρικό κολονάκι της κορυφής:
Το Καλέντζι από ψηλά:
Το Καλέντζι χωρίς ζουμ:
Η Ακροκόρινθος:
Κόρινθος και Λουτράκι:
Το Κιάτο:
Επιστρέφοντας στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής:
Μια τελευταία ματιά προς τα πίσω:
Με λίγο ζουμ:
Τέλος και τω Θεώ δόξα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου