Πρόσφατη ποδηλατική εξόρμηση στην Πεντέλη, με εκκίνηση από την Εκάλη. Η πορεία ξεκίνησε με νοτιοανατολική πορεία, με χαλαρό ρυθμό στην Πολιτεία, φτάνοντας στις παρυφές του βουνού, όπου αρχίζει ο χωματόδρομος και στη συνέχεια η κλασική ασφάλτινη ανάβαση προς την κορυφή και το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, αφού προηγήθηκε μια μικρή παράκαμψη για επίσκεψη στο σπήλαιο Πεντέλης (ή Αμώμων ή Νταβέλη). Μετά από σύντομη κατάβαση, η διαδρομή συνέχισε μέχρι τη βάση του υψώματος όπου βρίσκεται το εξωκκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα (όχι η Ιερά Μονή, αλλά το εκκλησάκι δίπλα στις κεραίες). Από εκεί ξεκίνησε το απότομο κατηφορικό μονοπάτι που καταλήγει στο εξωκκλήσι του Αγίου Λουκά. Μετά από σύντομη στάση, έγινε παράκαμψη μέχρι τη θέση Αλούλα, όπου βρίσκεται το Υπαίθριο Μουσείο Μαρμάρου, για μια μικρή περιήγηση στα περισσότερα επίπεδα και κτίρια. Επιστροφή από τα ίδια στον Άγιο Λουκά και μετά ακολουθήθηκε από επίπονη κατάβαση προς τον Διόνυσο, περνώντας από τα εξωκκλήσια του Αγίου Νικήτα και του Προφήτη Ηλία. Όλα τα μονοπάτια ήταν δύσκολα και κυρίως περπατήθηκαν. Τα τελευταία χιλιόμετρα, για να κλείσει ο κύκλος, ήταν στην αστική ζώνη των περιοχών Διονύσου, Ρέας και Εκάλης.
Στη θέση «Αλούλα» (η ονομασία αποδίδεται σε έναν εργολάβο του λατομείου) υπήρχε ένα λατομείο (από τα πολλά της Πεντέλης) που σταμάτησε τις εργασίες του την περίοδο του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Το 1994 η εταιρεία που το διαχειριζόταν αποφάσισε να αποκαταστήσει το χώρο και έτσι δημιούργησε ένα χώρο αναψυχής και ταυτόχρονα ένα ανοικτό μουσείο μαρμάρου ως πρότυπο χώρο αρχιτεκτονικής λατομικής τέχνης.
Το Πεντελικό όρος είναι το τρίτο «μεγάλο» βουνό της Αττικής, έχει μορφή πυραμίδας με απότομες κλίσεις, και δυστυχώς δεν έχει ανακάμψει από τις φωτιές που έχει υποστεί. Από την αρχαιότητα ήταν γνωστό λόγω της εξόρυξης του ξακουστού «μάρμαρου Πεντέλης». Στην κορυφή του στα 1108 μέτρα, υπάρχει εκκλησάκι που τιμά τον Προφήτη Ηλία..
Στη νοτιοδυτική πλευρά του, σε υψόμετρο περίπου 700 μέτρων, βρίσκεται το Σπήλαιο Πεντέλης ή Σπήλαιο Αμώνων ή Σπήλαιο Νταβέλη. Κατά την αρχαιότητα εδώ πιθανολογείται ότι υπήρχε ιερό αφιερωμένο στον Πάνα. Η σπηλιά δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη, στην ουσία είναι το στόμιο των παλαιών λατομείων, και αποτελείται από ένα κατηφορικό θάλαμο με μήκος 112 μέτρων και πλάτος 40 μέτρα. Στο βάθος της βρίσκονται δυο μικρά ανοίγματα που έχουν σκοπίμως κλειστεί, προφανώς για την αποφυγή ατυχημάτων. Κατά τους βυζαντινούς χρόνους, μέσα στη σπηλιά κτίστηκαν δύο μικροί ναοί, το ένα αφιερωμένο στον Άγιο Σπυρίδωνα (10ου ή 11ου αιώνα) που είναι λαξευμένο κυριολεκτικά μέσα στο βράχο και το άλλο αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο, και τα δύο αγιογραφήθηκαν το 1234 ή 1235.
Το σπήλαιο:
Άγιος Σπυρίδων:
Άγιος Νικόλαος:
Λίγο πριν την κορυφή:
Προφήτης Ηλίας στην κορυφή:
Αρχή μονοπατιού:
Άγιος Λουκάς:
Θέση Αλούλα που βρίσκεται το Υπαίθριο Μουσείο Μαρμάρου και Λατομικής Τέχνης:
Άγιος Νικήτας:
Προφήτης Ηλίας:
Τέλος και τω Θεώ δόξα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου