Πρόσφατη μονοήμερη ποδηλατική εξόρμηση που ξεκίνησε από το παραθαλάσσιο χωριό Μύλοι στην Αργολίδα, με στόχο την ανάβαση του Κολοσούρτη, την παλιά εθνική οδό που οδηγεί στην Τρίπολη, μέχρι το χωριό Αχλαδόκαμπος και τη φημισμένη γέφυρά του. Η επιστροφή πραγματοποιήθηκε από έναν εναλλακτικό δρόμο μέσω των γραφικών χωριών Ανδρίτσα και Βελανιδιά. Η συνολική διαδρομή είχε μήκος 60 χιλιομέτρων, θετική υψομετρική διαφορά 1.300 μέτρων και διήρκησε περίπου 5,5 ώρες. Το δρομολόγιο περιλάμβανε τα εξής σημεία: Μύλοι – Καλαμάκι – Αχλαδόκαμπος – Γέφυρα Αχλαδοκάμπου – Μπερκαίικα – Ανδρίτσα – Βελανιδιά – Μύλοι.
Οι Μύλοι είναι ένα πανέμορφο παραθαλάσσιο χωριό, περίπου 8 χιλιόμετρα νότια του Άργους. Έχει ιστορική σημασία, καθώς υπήρξε τόπος της ηρωικής νίκης των Ελλήνων το 1825, όταν οι δυνάμεις του Υψηλάντη, του Μακρυγιάννη και του Μαυρομιχάλη, υπό πρωτόγονες οχυρωματικές συνθήκες, αντιμετώπισαν και νίκησαν τον στρατό του Ιμπραήμ, παρόλο που ήταν τετραπλάσιος.
Ο Αχλαδόκαμπος είναι από τα πιο ορεινά χωριά της Αργολίδας, χτισμένος σε υψόμετρο 450 μέτρων, με πληθυσμό περίπου 600 κατοίκων. Το όνομα του χωριού αποδίδεται είτε στη μορφή της πεδιάδας, που μοιάζει με αχλάδι, είτε στις πολλές αχλαδιές που υπήρχαν στην περιοχή, είτε από τη σύνθεση των λέξεων «άκλαδος» και «κάμπος», είτε από τη σύνθεση των λέξεων «αχ» και «Λαδόκαμπος» (από τα πολλά ελαιόδεντρα που είχε).
Η πρώτη σιδηροδρομική γέφυρα του Αχλαδοκάμπου, κατασκευασμένη το 1892, ήταν μεταλλική και αποτέλεσε τεχνικό θαύμα της εποχής. Ωστόσο, καταστράφηκε το 1944 από τα αποχωρούντα γερμανικά στρατεύματα. Η σύγχρονη γέφυρα, που ολοκληρώθηκε το 1973, έχει μήκος 279,5 μέτρα, ύψος 70 μέτρα και στηρίζεται σε δώδεκα επιβλητικά βάθρα, παραμένοντας ένα από τα σημαντικότερα τεχνικά έργα της περιοχής.
Απέναντι το Ναύπλιο κρυμμένο από την ομίχλη.
Άγιος Δημήτριος, Μύλοι:
Αρχή της ανάβασης:
Η απαραίτητη στάση μιας άλλης εποχής...
Η γέφυρα του Αχλαδόκαμπου όπως φαίνεται από την εθνική:
Αχλαδόκαμπος:
Φτάνοντας στην γέφυρα του Αχλαδόκαμπου:
Διαδρομή μέχρι την επόμενη γέφυρα:
Η επόμενη μικρότερη γέφυρα:
Ο Αχλαδόκαμπος από την γέφυρα:
Τέλος και τω Θεώ δόξα.