Η Ελλάδα στην οποία ζούμε, αλλά μόνο λίγα μέρη της γνωρίζουμε.
Εικόνες και σκέψεις από ταξίδια για να ταξιδεύει ο νους..

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

Λίμνη Πολυφύτου: Λευκοπηγή, Νεράιδα, Βελβεντός, φαράγγι Λάφιστα.

Στην πρόσφατη εκδρομή στην περιοχή της Κοζάνης, είχαμε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε την περιοχή της τεχνητής λίμνης Πολυφύτου. Με εκκίνηση το όμορφο χωριό της Λευκοπηγής πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στο χωριό Νεράιδα απολαμβάνοντας  την όμορφη θέα προς τη λίμνη, στη συνέχεια στο γραφικό χωριό Βελβεντό όπου περπατήσαμε στο εντυπωσιακό φαράγγι «Λάφιστα» με τους καταρράκτες και τις βάθρες και τέλος απολαύσαμε μια χαλαρωτική βόλτα στη λίμνη Πολυφύτου, θαυμάζοντας την ηρεμία των νερών και τη μαγευτική θέα της περιοχής.

Το Βελβεντό είναι ένα γραφικό χωριό στον νομό Κοζάνης, στην περιοχή της Μακεδονίας. Είναι γνωστό για την πλούσια φυσική ομορφιά του, τα παραδοσιακά του σπίτια και την μακρά ιστορία του. Βρίσκεται στους πρόποδες των Πιερίων, μια περιοχή που συνδυάζει βουνό και ποτάμι, ιδανική για πεζοπορίες και φυσιολατρικές διαδρομές. Το κλίμα είναι ήπιο, με άφθονη βλάστηση και πολλά ρέματα, ενώ η περιοχή είναι διάσημη και για τους αμπελώνες της και τα εξαιρετικής ποιότητας φρούτα, ειδικά τα ροδάκινα.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά μονοπάτια κοντά στο Βελβεντό είναι αυτό που διασχίζει το φαράγγι «Λάφιστα»  ή "Σκεπασμένο", το οποίο αποτελεί έναν δημοφιλή προορισμό για τους λάτρεις της φύσης. Καθώς περπατά κανείς στο μονοπάτι παράλληλα με το κανάλι, εντυπωσιάζεται από το πυκνό δάσος καθώς και τους καταρράκτες και βάθρες που συναντά.

Η Νεράιδα είναι ένα μικρό, πανέμορφο χωριό του νομού Κοζάνης, χτισμένο σε ύψωμα με μαγευτική θέα στη λίμνη Πολυφύτου και την επιβλητική γέφυρα που ενώνει τις δύο όχθες της (Σερβίων-Νεράιδας) μήκους 1.372 μέτρα. Η τοποθεσία του χωριού είναι πραγματικά εντυπωσιακή, καθώς προσφέρει πανοραμική θέα στη λίμνη και στα γύρω βουνά.

Η λίμνη Πολυφύτου είναι μια από τις μεγαλύτερες τεχνητές λίμνες στην Ελλάδα και βρίσκεται στον νομό Κοζάνης, στη Δυτική Μακεδονία. Δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1970 με την κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος Πολυφύτου στον ποταμό Αλιάκμονα. Η λίμνη καλύπτει μια έκταση περίπου 74 τετραγωνικών χιλιομέτρων και αποτελεί έναν σημαντικό φυσικό πόρο για την περιοχή, τόσο για την παραγωγή ενέργειας όσο και για την άρδευση και την υδροδότηση.

Η Λευκοπηγή είναι ένα όμορφο χωριό στον νομό Κοζάνης, χτισμένο σε μια καταπράσινη περιοχή στους πρόποδες του Βούρινου. Απέχει περίπου 15 χιλιόμετρα από την πόλη της Κοζάνης έχει μακρά ιστορία, με αρχαιολογικά ευρήματα που μαρτυρούν την κατοίκησή του από την αρχαιότητα. Σήμερα, η Λευκοπηγή διατηρεί τον παραδοσιακό χαρακτήρα της με την  κεντρική πλατείας να αποτελεί  σημείο αναφοράς, με καφενεία και ταβέρνες που προσφέρουν τοπικές γεύσεις και προϊόντα.

Λευκοπηγή, Άγιος Ιωάννης Προδρομος:

Λίμνη Πολυφύτου:





Πλατανόδασος δίπλα στη γέφυρα Ρυμνίου:


Θέα από τη Νεράιδα:


Νεράιδα, Άγιος Γεώργιος:





Φαράγγι «Λάφιστα» Βελβεντού:






















Αγία Τριάδα, στην αρχή του μονοπατιού:







Βελβεντό:


Βελβεντός:

Τέλος και τω Θεώ δόξα.

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024

Θάσος: ηλιοβασιλέματα, λίμνη Μαριών και Σκάλα Μαριών.

Ηλιοβασιλέματα, πεζοπορία στη Λίμνη Μαριών και εικόνες από τη Σκάλα Μαριών.
















Περπατώντας κατά μήκος του ρυακιού που τροφοδοτεί την λίμνη των Μαριών:





Ο καταρράκτης με λίγο νερό:













Εικόνες από τη Σκάλα Μαριών:










Τέλος και τω Θεώ δόξα.