Η Ελλάδα στην οποία ζούμε, αλλά μόνο λίγα μέρη της γνωρίζουμε.
Εικόνες και σκέψεις από ταξίδια για να ταξιδεύει ο νους..

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025

Ιερά Μονή Παναγίας Γαλακτοτροφούσας, Νομός Τρικάλων.

Η Ιερά Μονή Παναγίας Γαλακτοτροφούσας βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από το χωριό Χαλίκι του νομού Τρικάλων, χτισμένη σε μια πανέμορφη τοποθεσία στις πλαγιές του Λάκμου, μέσα σε δάσος από έλατα και με πανοραμική θέα προς την κοιλάδα του Ασπροποτάμου. Η πρόσβαση γίνεται από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που οδηγεί από το Χαλίκι στο Πέρασμα του Μπάρου, με σύντομη παράκαμψη μέσω χωματόδρομου. Η μονή ιδρύθηκε το 1799 και είναι αφιερωμένη στην Παναγία τη Γαλακτοτροφούσα, μια σπάνια ορθόδοξη απεικόνιση της Θεοτόκου που θηλάζει τον Χριστό. Το καθολικό του ναού έχει χαρακτηριστικά αγιορείτικης αρχιτεκτονικής, με νάρθηκα, εξωνάρθηκα και ξυλόγλυπτο τέμπλο, ενώ παλαιότερα λειτουργούσε και ως μοναστηριακό συγκρότημα με βοηθητικά κτίρια γύρω από την αυλή. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το μοναστήρι υπέστη καταστροφές, ωστόσο αναστηλώθηκε πρόσφατα και διατηρεί την αυθεντικότητά του, αποτελώντας σημείο θρησκευτικής και ιστορικής αξίας.

















Τέλος και τω Θεώ δόξα.

Κυριακή 29 Ιουνίου 2025

Χαλίκι Ασπροποτάμου, Νομός Τρικάλων

Το Χαλίκι Τρικάλων είναι ένα από τα ορεινότερα χωριά της Θεσσαλίας, χτισμένο σε υψόμετρο περίπου 1.150 μέτρων στις πλαγιές του Λάκμου (Περιστέρι), μέσα σε ένα επιβλητικό και κατάφυτο τοπίο της Νότιας Πίνδου. Βρίσκεται στον Ασπροπόταμο και αποτελεί το δυτικότερο χωριό του νομού, διατηρώντας ζωντανά τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά του, με πέτρινα σπίτια, τοξωτά γεφύρια, παλιούς ναούς και καλντερίμια. Η ιστορία του φτάνει τουλάχιστον ως τον 14ο αιώνα, ενώ γνώρισε περίοδο ακμής κατά την οθωμανική εποχή. Σήμερα, αν και έχει λίγους μόνιμους κατοίκους, το Χαλίκι αποτελεί αγαπημένο καλοκαιρινό προορισμό, σημείο εκκίνησης για πεζοπορικές και ορειβατικές διαδρομές, όπως προς τη δρακόλιμνη Βερλίγκα και την κορυφή Λάκμος. Η γύρω φύση με τα έλατα, τις οξιές και τις πηγές του Αχελώου χαρίζει μοναδική γαλήνη, ενώ το χωριό κρατά έντονη την πολιτιστική του ταυτότητα, προσφέροντας αυθεντική εμπειρία ορεινής Ελλάδας.


Αγία Παρασκευή:


Αγία Παρασκευή:


























Τέλος και τω Θεώ δόξα.

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2025

Χαλίκι - Λίμνη Βερλίγκα - κορυφή Τσουκαρέλα. Μέρος 3ο: Η λίμνη και ο καταρράκτης.

Η διαδρομή ξεκινά από το ορεινό χωριό Χαλίκι, σε υψόμετρο περίπου 1.150 μέτρων, στους πρόποδες του Λάκμου ή Περιστερίου. Ακολουθείται βατός χωματόδρομος με δυτική κατεύθυνση, που ανηφορίζει σταδιακά μέσα από πυκνό ελατοδάσος. Καθώς το υψόμετρο αυξάνεται και η κλίση γίνεται πιο απαιτητική, το τοπίο μεταμορφώνεται: τα έλατα αραιώνουν, δίνοντας τη θέση τους σε γυμνά βράχια, λιβάδια και υποαλπική βλάστηση. Μετά από περίπου 12 χιλιόμετρα εμφανίζεται ο ομώνυμος καταρράκτης και λίγο παραπέρα η μαγευτική λίμνη Βερλίγκα, με τους χαρακτηριστικούς μαιάνδρους της να σχηματίζουν έναν σπάνιο φυσικό σχηματισμό. Η πορεία συνεχίζει αρχικά δυτικά και κατόπιν βόρεια, περιμετρικά της κορυφής Τσουκαρέλα, μέσα σε άγριο, ανοιχτό τοπίο. Στο 16ο χιλιόμετρο, σε υψόμετρο περίπου 2.100 μέτρων, εγκαταλείπεται το ποδήλατο και ξεκινά η πεζοπορία. Ένα σύντομο αλλά έντονα ανηφορικό κομμάτι χωρίς σήμανση (κλίσεις που ξεπερνούν το 25%) οδηγεί στην κορυφή (του όρους Λάκμου ή Περιστέρι) Τσουκαρέλα, στα 2.295 μέτρα. Από εκεί η θέα είναι ανεμπόδιστη και πανοραμική: βόρεια ξεχωρίζουν οι κορυφές Γιαννάκη και Καλόγηρος, νότια ο Μέγας Τράπος, δυτικά η Γκουράσα, ενώ στα βορειοανατολικά απλώνεται η Σικιέρ Ράχη. Η επιστροφή γίνεται από τα ίδια: απότομη κατάβαση πεζή μέχρι το σημείο με τα ποδήλατα, και στη συνέχεια ποδηλατική επιστροφή μέσω ενός «υψομετρικού δοντιού» (-250 μ., +150 μ.) πίσω στη λίμνη Βερλίγκα. Εκεί πραγματοποιείται μια στάση στο μοναδικό αυτό αλπικό τοπίο πριν την τελική κατάβαση προς το Χαλίκι.

Το αρχείο της διαδρομής. 



























Τέλος και τω Θεώ δοξα.